İçindekiler
Alerijik Rinit Nedir? (Belirtileri Nelerdir?) Sağlık sorunlarının başında gelen, halk arasında saman nezlesi olarak biline alerjik rinit, sürekli hapşırma, burun akıntısı ve geniz kaşıntısı gibi belirtileriyle hayatı olumsuz yönde etkileyen bir hastalık türüdür. Peki, bahar alerjisi olarak da bilinen bu saman nezlesi nedir tedavisi var mıdır onları öğrenelim bu makalemizde.
Saman Alerjisi (Alerjik Rinit) Nedir?
Bahar alerjisi, saman alerjisi ve alerjik rinit olarak da bilinir. Genelde açık havada, yeşil alanlarda ağaçlardan gelen polenlerin rüzgârla dağılmasıyla alerjide artış oluyor. Bu alerjik reaksiyon zamanla alerjik astıma dönüşebilir. Burun akıntısı, tıkanıklık ve soğuk algınlığı belirtilerinin görüldüğü yaygın bir rahatsızlıktır. Çoğu kişi saman nezlesinin sebebini bitkiler veya mantarlar sanarak yanılgıya düşebiliyor. Doğrusu bitki ve mantarların sebep olduğu polenler kadar havadaki parçacıklara; burun, göz ve sinüsleri etkileyen toz akarları veya hayvan türleri, aynı zamandan parfüm, kimyasal temizlik malzemeleri gibi şeylerde sebep olabilir.
Alerjik Rinit Nedir? (Belirtileri Nelerdir?)
Alerjik reaksiyona neden olan madde “alerjen” olarak adlandırılır. Eğer saman nezlesi olmuyorsanız bu maddeler alerjen değildir.
Saman Nezlesi Belirtileri Nelerdir?
- -Sulu kaşıntılı kırmızı gözler(alerjik konjonktivit)
- -burun akıntısı ve burun tıkanıklığı
- -çok sık üst üste hapşırma
- -öksürük
- -kaşıntılı burun, ağız veya damak
- -gözlerin altında şişme
- -sinüslerde baskı ve yüzde ağrı
- -yorgunluk
Polen En Çok Nerede ve Ne Zaman Olur?
Polenin en yaygın olduğu yer ve zaman; bahar mevsiminde ağaçlar , yaz sonuna doğru çimenlerdir. Büyük çoğunluk rüzgarın uçurması sebebiyle hava da bulunur. Sahil ve yüksek dağ kesimlerinde daha az polen vardır. Çimen ve pelinlerin oluşturduğu polenler çok büyük bir alana yayılmazken ağaç polenleri bulundukları yerden kilometrelerce uzak mesafelere ulaşabilir.
Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Saman nezlesi günlük hayatı önemli bir şekilde etkilediğinden dolayı yağmursuz kuru ve rüzgârlı havalarda dışarı çıkmamaya özen göstermelidir. Yağmur sonrası, temizlenen polenler dışarı çıkmak için daha uygundur.
Çim biçme yabani ot temizleme gibi alerjenlerin hava karışmasına neden olan işlerden uzak durulmalıdır.
Astım hastaları ve çok alerjik yapıya sahip kişiler dışarıya maske takarak çıkabilirler.
Tedavi Süreci Nasıldır?
Alerjinin kaynağından uzak durmak tedavi için en önemli ilk adımdır. Toz ve dumandan uzak durmak gerekli ise maske takmak önemlidir. Ortamdaki ısı ve iyi ayarlanmalıdır. Evde akar tutan halı, kilim, battaniye ve çok fazla bitki bulundurmamak gerekir. Hayvan tüyleri de reaksiyona sebep olabileceği için evde hayvan beslenmemelidir.
İlaç tedavisi: burun spreyleri ve ağızdan alınan haplardan oluşmaktadır.
Aşı yöntemi (desensitizasyon) alerjiden kaçınmanın mümkün olmadığı, ilaç tedavisinden bir sonuç alınamadığı durumlarda alerjenin düşük dozlardan başlanarak artan şekilde cilt altına verilmesi ya da dilaltından verilerek aşı yöntemi uygulanır.
Doğal Yollarla Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Burun ve genizden görülen kaşıntıları giderir ve düzenli kullanımda alerjik belirtileri ortadan kaldırabilir. Yarım litre suya 5 adet keçiboynuzu doğranarak 10 dakika kısık ateşte kaynatılır. Süzdüğün suyu cam şişede muhafaza ederek 1 ay boyunca kahvaltı ve akşam yemeklerinden önce 1 çay bardağı soğuk olarak tüketebilirsiniz. Yılda 3 kez olacak şekilde kullanılabilir.
Kan şekeri seviyesi ve trombosit seviyesi düşük kişileri doktor onayı olmadan kullanmaması gereken bir içecektir. Alerjisi olan kişilerin çok sık başvurduğu bitkidir. Yılda 1 kez 15 gn boyunca kullanılması gerekmektedir. 1 su bardağı kaynamış suya 1 tatlı kaşığı ısırgan otu atılarak 3 dakika kaynatılır. Süzdükten sonra sabah akşam yemekten yarım saat önce aç karna içilir.
Burun akıntısı geniz kaşıntısında ve hapşırıkların yatışmasında etkilidir. 1 su bardağı suda 1 tatlı kaşığı kurutulmuş lavanta 5 dakika kaynatılır. Süzüldükten sonra yatmadan önce azar azar tüketilir. 2 hafta boyunca tekrarlanmalıdır. Aynı zamanda bu karışıma batırılan bir pamukla burun deliklerine konduğunda ferahlama olur.
Bitkisel kürler için doktorunuza danışmayı unutmayın yine de. Bu bitkiler sayesinde polen zamanını daha rahat atlatabilmenizi umuyorum. Sağlıklı kalın :)
Fotoğraf: pinkpages.com.au
INSTAGRAM CLİCK
Yorumlar (2)