İçindekiler
Alzheimer Nedir? Alzheimer Derneği’nin son tahminlerine göre Türkiye’de yaklaşık 600 bin Alzheimer hastası, yaklaşık 1 milyon demans hastası bulunuyor. Halk arasında Alzheimer, bunama da denilen alzheimer hastalığının ne olduğunu belirtilerinin neler olduğunu birlikte görelim.
Alzheimer Nedir?
Alzheimer, beynin sinir hücreleri dokusunda “beta-amyloid” adındaki anormal protein birikmesine bağlı olarak oluşur ve bu birikim zamanla beyinden atılamaz hale gelir. Dolayısıyla protein birikmesi ve plaklar sebebiyle sinir hücreleri arasında bağlantı kurulamaz ve sinir hücreleri ölür. Bu durumda direkt olarak beynin düzgün çalışmasını engeller. Beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama (demans) ve genel anlamda bilişsel fonksiyonların azalması şeklinde gelişen tıbbi durum Alzheimer hastalığı olarak adlandırılır. Nörolojik bir hastalık olan Alzheimer aynı zamanda en yaygın görülen demans türüdür.
Başlangıç evresinde yalnızca basit unutkanlıklarla kendini belli eden hastalık, zaman geçtikçe hastanın yakın geçmişte yaşadığı olayları unutmasına ve aile fertleri ile yakın çevresini tanıyamamasına kadar ilerleyebilir. İlerleyici bir hastalık olması nedeniyle Alzheimer‘da erken belirtiler genellikle son yaşanan olayların unutulması şeklinde görülürken birkaç yıl içerisinde bireyler günlük aktivitelerini tek başlarına gerçekleştirmekte zorlanacak hale gelebilirler. Sosyal beceriler, davranışlar ve mantıklı düşünme yeteneği de zamanla olumsuz etkilenir. İleri evre Alzheimer hastaları çoğunlukla bir kişiyle karşılıklı olarak sohbet edebilme yeteneğini kaybeder, kendilerine yöneltilen sorulara ve çevrelerinde gelişen olaylara yanıt vermekte güçlük çekmeye başlar. Görülme sıklığı daha çok yaşla bağlantılıdır. Özellikle 65 yaş ve üzeri her 100 kişiden 8’i bu rahatsızlıkla karşı karşıya kalabiliyor.
Alzheimer Belirtileri Nelerdir?
-Erken Dönem Belirtileri: İlk ve temel belirti hafıza kaybıyla kendini gösterir. Bunun dışında;
-Olayları, son konuşmaları hatırlayamamak
-Eşya adres isimlerini unutmak
-Sinir kaygı ve stres düzeyinde artış olması
-Ruh halinin devamlı değişkenlik göstermesi
-Aynı soruları sık sık sormak
-Kendi kendine konuşmak, tereddütte ve kararsız olmak
-Orta Dönem Belirtileri: Hastalar yakınlarının bile isimlerini hatırlamayacak durumdadır. Hasta, aile bireylerinin bakımına muhtaç hale gelebilir. Çünkü artık kendi başına tuvalet, yıkanma ve giyinme ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak haldedir. Bunun yanı sıra;
-Aşırı heyecanlı ve sinirli olmak
-Günün hangi saatinde olduğunu bilememe
-Huzursuz uykular
-Hayalle gerçeği ayırt edememek
-Konuşma dil sorunları yaşamak
-Ruhsal bunalımda artış
-İleri Dönem Belirtileri: Hastalar, çevrelerindeki insanlardan şüphe duyarak bazı dönemlerde şiddet uygulamaya bile kalkabilirler. Bununla birlikte;
-Yeme yutma bozukluğu
– Kilo kaybı veya aşırı yeme rahatsızlığı
– Yardım almadan hareket edememek pozisyon değiştirememek
-İdrar kaçırmak
-Konuşma kaybı yaşamak
Alzheimer Nedenleri Nelerdir?
- Geçmişe bağlı depresyon
- Damar hastalıkları (Kolesterol, tansiyon yüksekliği ve kalp krizi)
- Düşük eğitim düzeyi
- İleri yaş
- Ailede Alzheimer öyküsünün bulunması
- Down sendromlu olmak
- Geçmişte yaşanan kafa travmaları
- Uyku düzeni bozuklukları
- Yetersiz fiziksel aktivite
- Obezite
- Sigara kullanmak veya sürekli olarak sigara dumanına maruz kalmak
- Kötü kontrollü tip 2 diyabet hastalığına sahip olmak
- Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmek
Alzheimer Tedavisi Nasıl Yapılır?
Alzheimer hastalığının bilinen kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat bazı uygulamalar ile hastalığın hastada oluşturduğu semptomların azaltılması veya ortadan kaldırılması ve hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılması mümkündür. Alzheimer hastalarının ev ortamında gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Özellikle de yalnız yaşamak zorunda olan hastalar için evde unutkanlığı için önlemler alınmalıdır. Bunlar evin belirli yerlerine asılacak notlar veya dikkat çekici işaretler olabilir. Hastalığa ilişkin semptomların azaltılması amacıyla hekim tarafından birtakım ilaçların kullanımı önerilebilir. Bu ilaçlar direkt olarak hastalığa yönelik tedavi aracı olmayıp semptomatik tedavinin bir parçası olarak değerlendirilebilir. Ailesinde Alzheimer öyküsü bulunan fakat henüz hastalığa ilişkin bir teşhis almamış bireylerde hastalığın kesin oluşum nedeni bilinemediğinden yalnızca risk faktörlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik önlemler alınabilir. Bunlar sigara kullanımından kaçınmak, hareketli yaşam tarzını benimsemek ve sağlıklı beslenmek gibi önlemlerdir. Ayrıca bu bireylerin Alzheimer hastalığına ve hastalığı işaret eden belirtilere ilişkin farkındalık sahibi olmaları sağlanmalıdır.
Yorumlar (2)