Eğitimde Çocuklarımızın Başarısı Başarı bir duraktır ama son durak değildir. Her insan hayatı boyunca başarının peşinde koşar. Bir başarı elde edince yeni başarılar elde etmek için yola koyulur. Hayatta elde edilecek en güzel başarı elbette ki eğitimde elde edilecek başarıdır ve şu da bir gerçektir ki bir çocuğun elde edeceği başarı da en anlamlı başarıdır. Eğitimde başarılı olmuş çocukların yeri ise her zaman apayrı olmuştur.
Türkiye’deki eğitim sistemi
ve öğrencilerin başarıları analiz edildiğinde aslında çok da başarılı bir konumda olmadığımız gerçeğini görürüz. Peki, eğitim dünyasında başarısızlığın sebepleri nelerdir? Çocuklarımızın eğitimde başarısız olmasını birkaç madde ile sıralayabilir, bunları da çocuklarımızdan kaynaklanan ve çocuklarımızdan kaynaklanmayan problemler olarak ikiye ayırabiliriz. Eğitim sisteminin yetersizliği, maddi problemler, ebeveynlerin ilgisizliği veya bilgisizliği, savaşlar, doğal afetler, bazı hastalıklar, yetişmemiş eğitimciler gibi problemler çocuklarımızdan kaynaklanmayan fakat çocuklarımızın başarısızlığında önemli etken olan noktalardır.
Diğer yandan çocuklarımızdan kaynaklanan bazı problemler de mevcuttur. Bunlar ise okul korkusu, motivasyon eksikliği, düzensiz uyku, okulla uyum sorunu, içine kapanık olma, dikkat eksikliği, hiperaktiflik, depresyon vb. gibi. Her ne kadar problemleri çocuklarımızdan kaynaklanan ve çocuklarımızdan kaynaklanmayan problemler diye ikiye ayırsak da bu problemler içli dışlıdır.
Eğitim
dünyamızda öğrenciler birer yarış atı gibi sürekli sınavlara alınıyorlar. Başarılı olan öğrencilerin takdir edilip başarısız öğrencilerin görmezden gelinmesi veya aşağılanması başarısız öğrencilerin başarısızlığını devam ettiren etkenlerdir. Üstelik bu durum öğrencinin motivasyonunu da düşürür, içine kapanmasına da sebep olur, okul korkusu ve sınav korkusunu da tetikler. Diğer yandan ebeveynler de çocuklarına karşı ilgisiz kalmaları veya onları yetiştirmede ve eğitimde destek vermede bilgisiz olmaları çocuklarda başarısızlığın bir diğer sebebidir.
Ebeveynlerinden destek alan çocuklar daha bir özgüvenle okula gider, daha başarılı bir grafik çizerler. Düzensiz uyku, dikkat eksikliği, okulla uyum sorunu, içine kapanık olma, düzensiz uyku problemi gibi sorunlar ebeveyn, öğretmen ve öğrenci arasında iyi ve etkili bir iletişimle düzenlenebilecek ve sorun olmaktan çıkacak problemlerdir.
Başarısızlık nedir?
Bir duruma bakarak başarıyı ölçmeye çalıştığımızda temel ölçüt nedir? Burada bir parantez açılmalı: Bu soruların sorulmasının temel nedeni bazı zeki çocukların bile okuma ve yazmada bolca hatalar yapmalarıdır. Bu çocuklar disleksi hastası çocuklardır. Bunların yazı yazamamaları ya da bazı harfleri ve rakamları ters yazmaları bunların başarısız olduğunu göstermez. Bu bir hastalıktır. Bu konuda özel eğitim veren kurumlar ve kişiler vardır. Böyle bir çocuğa sahip ebeveynlerin bile eğitilmesi gerekmektedir. Bu alanda verimli olamayan disleksi çocuklarımızın başka alanlarda başarılı olmaktadırlar. Bunlar da göz önüne alınarak hareket edilmesi mecazi anlamda hayat kurtarır.
Eğitim dünyasında çocuklarımızın başarısız olmasının bir sürü nedeni bulunmaktadır. Bir kısmı çocuklardan kaynaklansa da büyük bir kısmı yetişkinlerden kaynaklanmaktadır. Öncelikle çocuklara bir birey gözüyle bakılıp, değer verilmesi gerekir. Sonrasında eğitim sisteminde yapılacak bazı düzenlemelerle çocuklarımızın eğitim dünyasında başarıları arttırılabilir.
Başarılı bir makale ?