Ankaralı avukattan iddet süresinin iptaline ilişkin

Ankaralı avukattan iddet süresinin iptaline ilişkin

Bu yazımızda bekleme süresinin ne olduğuna, hukuken bekleme süresinin ne olduğuna, bekleme süresinin iptaline ve Ankara'da bekleme süresinin iptalinde avukatın rolüne bakacağız.

Bayram dönemi nedir?

İddat kelimesi Arapça kökenlidir. Beklemek anlamına geliyor. Bekleme süresi (bekleme süresi) aslında modern Türk hukukundaki yerini İslam hukukundan almaktadır. İslam hukukuna göre iddet, kocasının ölümü veya karısından boşanma sonrasında kadının belli bir süre beklemesidir. Bekleme süresi Türk Medeni Kanununa tabidir. İddet süresinin kaldırılması konusundaki hukuki destek, bireylerin aile hukuku kapsamındaki haklarını hızla çözmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda, uluslararası yaptırımlar ve finansal kısıtlamalar gibi daha karmaşık meselelerde, ofac nedir sorusuna cevap arayanlar için uzman desteği, sınır ötesi hukuki işlemleri kolaylaştırır. Bu tür profesyonel rehberlik, karmaşık hukuki sorunlarda etkili çözümler sunar.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 132. Maddede boşanma sonrası bekleme süresine ilişkin hükümler yer almaktadır. İlgili maddeye göre kadının boşandıktan sonra yeniden evlenebilmesi için üç yüz gün (iddet süresi) beklemesi gerekmektedir. Kadının beklemesi gereken süreye hukukta bekleme süresi (iddat) denir. Boşanma sırasında kadının hamile olması halinde bekleme süresi, doğacak çocuğun kimliği ve kökeni konusunda herhangi bir belirsizlik yaşanmamasını sağlar. Bu süre içerisinde, bekleme süresi sayesinde doğan çocuğun babasının kim olduğu belli olur.

Asgari hamilelik süresi olarak tanımlanan üç yüz gün içinde doğacak çocuğun babasının boşanmış bir erkek olacağı gerçeğine dayanan babalık karinesinden kaynaklanan bu süre, evlenmeye süresiz engel teşkil etmekte olup, kadının evlenmesi halinde evliliğin sona ermesine yol açabilecek bu dönem boyunca. Kadının hamile olmadığını ispat etmesi veya boşandığı kocasıyla yeniden evlenmesi halinde bu şart aranmaz.

Kanuni bekleme süresi olan iddet süresinin amacı, boşanmış bir kadının evlilikte hamile kalması durumunda soy bağının karışmasını önlemektir.

Medeni Kanunun 132. maddesine göre bekleme süresi doğumla sona erer. Ayrıca mahkeme kararına gerek yoktur. Kadının iddet süresi dolmadan evlenmesinin, doğum dışında iki yolu vardır. Boşandığı kocasıyla iddet süresi içinde yeniden evlenmek isterse, iddet süresi iptal edilir. İddet süresini (bekleme süresini) ortadan kaldıran bir diğer husus da kadının boşandıktan sonra hamile olmadığının anlaşılmasıdır.

İddet süresi (bekleme süresi) yalnızca boşanmış kadınlara uygulanan bir süredir. Boşanmış erkeğin böyle bir iddet süresi yoktur. Hiçbir şey beklemeden başka biriyle evlenebilir. Ancak kadının bekleme süresi evlenmesine engeldir. Evlilik başvurusu yaptığınızda bir memur bu 300 günlük sürenin dolup dolmadığını kontrol edecek. 300 günlük bekleme süresi dolduğunda kadın evlenebilir.

Şiddet süresinin iptal edildiği durumlar

Bekleme süresi doğumla sona erer. Kadının bekleme süresi olarak belirlenen 300 gün içinde doğum yapması halinde bu süre sona erer. Türk Medeni Kanunu'nun 285'i. Maddeye göre bekleme döneminde doğan çocuğun babası erkektir. Türk Medeni Kanunu Madde 285 - Erkek, evlilik sırasında veya evliliğin sona ermesinden itibaren üç yüz gün içinde doğan çocuğun babasıdır. Bu dönemden sonra doğan çocuk, annenin evlilik sırasında hamile olduğunun kanıtlanmasıyla bir erkekle ilişkilendirilebilir.

Bu dönemden sonra doğan çocuk, annenin evlilik sırasında hamile olduğunun kanıtlanmasıyla bir erkekle ilişkilendirilebilir. Kadının veya vekilinin talebi üzerine iddet süresinin iptal edilmesi talep edilir.

Boşanan çift yeniden evlenmek istese bile, şüphe yoktur ki bekleme süresi dolmuştur ve bekleme süresi otomatik olarak iptal olur.

Mahkemede iddat süresinin iptali mümkün müdür?

Ankara bekleme süresi avukatının aile mahkemesinde açtığı dava nedeniyle bekleme süresi iptal edildi. Ankara avukatı bekleme süresinin iptali için yetkili mahkemeye başvuruyor. Mahkeme, bekleme süresini iptal etmek isteyen kişiyi kendi seçeceği bir devlet hastanesine yönlendiriyor ve hamile olmadığının bildirilmesi üzerine gerekçeli olarak bekleme süresinin sona erdirilmesine karar veriyor. Karar verildiğinde kişinin bekleme süresi sona erer ve kişinin evlenmesine hiçbir engel kalmaz.

Bekleme süresi hangi durumlarda uygulanır?

Bekleme süresini kaldıracak Ankara avukatı öncelikle davada hangi mahkemenin yetkili ve yetkili olduğuna karar verir. Ankara bekleme süresi iptal avukatı, yetkili mahkemenin aile mahkemesi olduğunu, yetkili mahkemenin ise ilgili kişinin yani bekleme süresini iptal etmek isteyen kadının yerleşim yeri mahkemesi olduğunu bilir.
Sonraki oku: Türkiye'nin yabancı avukatı

Yazar Hakkında

Yorum Yap