Balon Balığı Nedir? (Zehirli midir?)

Balon Balığı Nedir? (Zehirli midir?)

1
0

Balon Balığı Nedir?

Balon Balığı Nedir? Zehirli midir? Yosunlu ve taşlık bölgelerde yaşar. Türkiye’de Akdeniz, Marmara ve Ege’de görülür. Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar. Özel avcılığı yapılmadığı için ekonomik değeri azdır. Eti zehirlidir. İşgalci bir balıktır. Bazı türleri yerli balıkların neslini tehdit eder. Oltaları kopardığı için balıkçıların en kötü kabusudur.

Balon balığı Alanya’da 58  yaşında ki Ali Yüzen isimli vatandaş avladığı balon balığını yedikten sonra kalbi durdu. Yapılan müdahaleler sonucu hayata geri göndü.  Bu olay beraberinde ” Balon Balığı Nedir? Yenir mi? Zehirli midir?” sorularını gündeme getirdi.

Balon Balığı Nedir? Zehirli midir?
Balon Balığı Nedir? Zehirli midir?

Balon Balığı Zehirli midir?

Balon balıklarının yayılmasıyla yapılan bilimsel araştırmalar balon balıklarının tetrodotoksin (TTX) adı verilen bir nörotoksin içerdiğini göstermiştir. TTX güçlü denizel kaynaklı organik zehirdir. Balon balıklarının riskleri nedeniyle ülkemizde 2 türünün Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus karaya çıkarılması ve satılması yasaklanmıştır.

Akdenizde yapılan çalışmalarda, Lagocephalus lagocephalus türün görüldüğü Tunus kıyılarında yakalanan örneklerde balık etinin tüketiminin toksisite açısından oldukça tehlikeli olduğu bildirilmiştir

Siyanürden 50 kat daha zehirli olan, yenildiğinde öldürücü olan, her biri ortalama 50 santimetre boyunda, 3 kilo ağırlığındaki balon balıkları, 6-7 yıl öncesine kadar tek tük görülürken, şimdilerde Ege ve Akdeniz sahillerinde sürüler halinde görülmeye başlandı.

Balon Balığının Etkileri Nelerdir?

Doğu Akdeniz’deki ekolojik döngü içerisinde en fazla yere sahip on balık türünden biri olarak biliniyor. Ülkemizde ilk kaydı, 2003 yılında Gökova Körfezi’nden yapılan bu tür, on sene içerisinde Marmara Denizi kıyılarında (Lapseki) da kaydedilmeye başladı.

Önerilen Yazı
Kalp Krizi – Kardiyak Arrest – İnme

Akdeniz kıyılarında balıkçılarla yapılan çalışmalarda, balon balıklarının balıkçılık için en önemli tehditlerden biri olduğu gözlendi. Balıkçılar, balon balığının ağlardaki balıkları yiyerek ağ takımlarını da parçaladığını aktarıyor. Aynı problemi Yunanistan, Kıbrıs Güney Rum Kesimi, KKTC ve Lübnan’daki balıkçılar da dile getiriyor. Etçil olan balon balığı, küçük boylarda iken ağırlıklı olarak kabuklularla, büyüdükçe de yumuşakçalarla besleniyor. Gökova Körfezi’nde ekonomik değeri en yüksek olan hedef türlerden karides ve ahtapottaki azalmanın, balon balığının Gökova Körfezi’nde çoğalmaya başladığı tarihlerle çakışması dikkat çekiyor. Ayrıca bölgedeki balıkçıların, bu türün görülmeye başlamasıyla beraber yumuşakçaların (kalamar, ahtapot, mürekkep balığı) sayısının ciddi ölçüde azaldığı yönünde ortak görüşü de bulunuyor.

Balon Balığı Nedir? Zehirli midir?
INSTAGRAM : click

Yazar Hakkında

https://fosforludusunceler.com/

Yorum Yap