Bronzlaşmak Zararlı mı? Bronz bir görüntü çoğu kadının istediği bir şeydir. Evet göze hoş görünebilir ancak bronzlaşmak için yapılanlar o kadar masum mu? Tabi ki hayır. Bronz görünmeyi isteyip kısa sürede istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz ancak cildinize ve hücrelerinize ne gibi zararlar verdiğinizi bilmiyorsunuz. Şimdi o zararlardan bir kaçına değinmek istiyorum.
Bronzlaşmanın zararları nelerdir?
1) Bronzlaşmak için belirli miktarda ışık ve ısı gereklidir. Eğer bunun için saatler boyunca güneşin altında bekliyorsanız cildinizi pek de iyi şeyler beklemiyor demektir. Çünkü cildiniz gelen sıcaklıktan ve UV ışınlarından korunmak için birkaç şey yapar. Cilde rengini veren hücrelerin rengini koyulaştırması buna örnektir. Ancak ani olarak yaşanan bu değişim hücrelerinize oldukça fazla zarar verir.
2) Bronzlaştıktan sonra büyük cilt sorunları sizleri bekliyor olabilir. Saatlerce güneş altında bekledikten ya da seanslarca solaryuma gittikten sonra hücreleriniz oldukça yorgun olur. Sonuç olarak cildinizde lekelenmeler oluşur. Bu cilt lekelerinin kaybolması oldukça uzun sürer ya da hiç kaybolmaz.
3) Özellikle solaryum yolu ile yapılan bronzlaşma işlemlerinde cildinize giren UV ışın oranı oldukça yüksektir. Etkin bir şekilde bir kaç seansta bronzlaşmak için oldukça yüklü miktarda ışın derinize girer ve çıkar. Bu ışınlar hem cilt sağlığınız hem de kendi sağlığınız için oldukça tehlikelidir. Sonrasında oluşacak lekelerle beraber, halsizlik ve bulantı yaşayabilirsiniz.
4) Peki bronzlaşmak kanser yapar mı? Cevap olarak net bir şey söyleyemeyiz ancak cildinize giren yüksek miktarda ışının çok fazla tekrar etmesi halinde cilt kanseri olma riskiniz oldukça fazla. Yani düzenli olarak solaryuma giriyorsanız ya da güneş ışığına çok uzun süre maruz kalıyorsanız siz de tehlikedesiniz demektir.
5) Bronzlaşmak bazı kadınlar için takıntı haline gelmiştir. Ne kadar bronzlaşırlarsa bronzlaşsınlar kendilerini hala beyaz sanır ve yaptıklarına devam ederler. Bu psikolojik bir sorundur. Hatta bir tür hastalıktır. Hastalığın adını tam bilmediğimden sizleri yanlış bilgilendirmek istemiyorum. Bu hastalığı kilo vermeyi takıntı haline getirenler gibi düşünebilirsiniz. Hani yemek yedikten sonra gidip kusanlar vardır. Eğer siz de bu işi takıntı haline getirmişseniz mutlaka bir doktorla görüşmelisiniz.
Sonuç odur ki bırakın renginiz olduğu gibi kalsın :) Hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Bronzlaşmak Zararlı mı?
Fotoğraf: Bilal Özcan, surppirgic.com
INSTAGRAM CLİCK