D Vitamini Eksikliği (Belirtileri) Aslında vitaminlerden bahsederken alfabenin a’ sını b’ sini c’ sini çok iyi yiyoruz ama bir türlü D harfine gelemiyorduk çok şükür artık buna da günümüzde gelmeye başladı. D vitamini görülüyor ki vücudumuz için en enzim olanlardan bir tanesi çünkü yapılan araştırmalar bize çok ciddi bulgular veriyor.
D Vitamini Neye Yarar?
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlayan D vitamininin eksikliği birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor.D vitaminini tam olarak yerine koyduğunuz zaman en başta kas gücünüz, eklem gücünüz, kemik gücünüz daha çok artacaktır. Zinde olmanızı sağlayacaktır.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirir sizi hastalıklardan korur yapılan araştırmalar şunu gösteriyor. D vitamini miktarı bedeninizde yeterli ise işte o zaman aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarından da korunabiliyorsunuz.
Günümüzde yeni uygulama protokollerinde biyo protez dediğimiz yapay kalp kapakçıkları takıldığında onların ömrünün de uzatılabilmesi adına D vitamini veriliyor.
- Düşmenizi Engeller
- Gözlerinizi Korur
- Hafızanızı Güçlendirir
- Kilo Alımınızı Yavaşlatır
- Kolestrolünüzü Dengeler
- Kronik Ağrınız Varsa Özellikle Kas İskelet Sistemindeki Sebebi Bilinmeyen Ağrıları Uzaklaştırır.
- Miyomların Boyutlarında Anlamlı Oranda Küçülmeler Sağlar
2 tip D vitamini vardır:
- D2 vitamini
- D3 vitamini
Basit bir kan testiyle D vitamininize basit bir şekilde baktırabilirsiniz aynı gün içerisinde sonuçlarını da almanız mümkün.
Ülkemizde D vitamini konusunda zenginleştirilmiş bir gıda yok Avrupa ülkelerine baktığınızda sütlerin hepsinde D vitamini ilave edildiğini görebilirsiniz. Ama yine de d vitamini eksikliğinde tüketebileceğiniz gıdalar vardır.
Güneşten yeterince faydalanamadığımız sonbahar ve kış aylarında somon, sardalya, ton balığı, uskumru, balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı, güneş görmüş mantar, süt, peynir, yoğurt, tereyağı, maydanoz, ısırgan otu gibi D vitamininden zengin gıdaların bolca tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
D vitamininin en güzel kaynağı güneştir. Vücudumuza direk olarak gelecektir. Vücudun gereksinim duyduğu D vitamininin % 90’ı güneş ışığıyla, % 10’u gıdalarla alınabilmektedir. Bu nedenle sadece uygun beslenmek D Vitamini ihtiyacını karşılayamamaktadır.
D vitamini oluşturabilecek UV-B ışınları 11.00 – 15.00 saatleri arasında yeryüzüne indiği için, en faydalı zaman dilimi bu aralıktadır. Bu saatlerde koruyucu faktör kullanmadan 30 dakika tüm vücut olarak güneşlenildiğinde 20 bin ünite, sadece yüz, diz altı bacaklar ve eller olarak güneşlenildiğinde ise 3 bin ünite D Vitamini alınabilmektedir.
D Vitamini Eksikliği (Belirtileri)
Fotoğraflar: Krisztina Papp adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı
INSTAGRAM CLİCK
Okuması keyifli bir yazı olmuş tesekkurler