Kalp Krizi – Kardiyak Arrest – İnme

Kalp Krizi – Kardiyak Arrest – İnme

2

Kalp Krizi Nedir?

Kalp KriziKardiyak Arrest İnme Diğer adıyla “Miyokart Enfarktüsü” olarak bilinen kalp krizi genellikle kalp damarlarında biriken yağ ve kolesterolün oluşturduğu plağın patlayarak pıhtı oluşturması ve kalp damarını tıkaması sonucunda gerçekleşir. Kalp krizine daha çok damar hastalıkları neden oluyor diyebiliriz. Damar tıkanıklığla alakalı detaylı bilgileri “Damar Tıkanıklığı” makalemizden okuyabilirsiniz.

Kalp krizi sırasında yeterli kanı elde edemeyen bölgedeki kalp kasında bozulmalar ve sonrasında hücre ölümleri başlar.

Kalp Krizi - Kardiyak Arrest - İnme
Kalp Krizi – Kardiyak Arrest – İnme

Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizinde; kalp kası oksijen bakımından zengin kanı dolaşımına alamadığı zaman genelde göğüs, omuz sol kol, sırt ve çeneye vuran ağrılara sebebiyet verir. Kişiden kişiye değişiklik gösteren belirtiler bazılarında ağrılı uyarandan farklı olarak bulantı kusma soğuk terleme şeklinde olabilir. Bu gibi durumlarda da hemen sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Kalp krizinde gerçekleşen ölümlerin çoğu tıkanan damarın kalbin pompalama görevinde ritmik bozukluklar meydana getirir. Bu gibi durumlarda müdahale edildikten sonra hasta koroner yoğun bakım ünitesinde tedavi görür.

Kalp Durması (Kardiyak Arrest) Nedir?

Kalp durması, dolaşım durması veya kardiyak arrest; kalbin pompalama işlevinin durması veya bitmesidir. Ayrıntılı olarak kardiyak arrest, miyokardın herhangi bir sebepten dolayı sistol ve diastol (kasılıp-gevşeme) işlemlerini yerine getirememesi solunum ve bilinç kaybı ile ani ve beklenmedik şekilde gelişen durumdur.

Belirtileri Nelerdir?

Kardiyak arrest söz konusu olduğunda kalbin pompalama işleminin durmasıyla birlikte tüm organlar işlevlerini yerine getiremez hale gelir. Bu durumdan en çabuk etkilenen, enerjiye en çok ihtiyacımız olan beynimizdir ve müdahale edilmeze en hızlı devre dışı kalan beyin olur. Buna bağlı olarak hastada bilinç kaybı olur, beyin organların kontrolünü bırakır dolaşım durur. En az hasarla hastayı kurtarmamız için kan dolaşımı en hızlı şekilde, bir sağlıkçı veya ilk yardım bilen biri tarafından kalp masajıyla sağlanmalı ki hastanın hayatta kalma süresi ve organlar kan dolaşımıyla birlikte fonksiyonlarına devam edebilsin.

İnme nedir?

Halk arasında felç olarak da bilinen inme, beyne giden damarlarda kan akımının kesilmesi veya azalması, gerekli oksijenlenmenin gerçekleşmemesiyle birlikte beyin hücrelerinde hasar oluşması ve hücrelerin ölmeye başlamasıyla oluşur.

İnme Çeşitleri

İskemik İnme: Beyin damarında oluşan pıhtı sonucu, beyne giden kan akımının azalması veya durması ile oluşur. İnmelerin % 85’i bu gruba girer.

Hemorajik İnme: Beyin damarlarının yırtılması sonucu, beyin dokusu veya beyni çevreleyen zarlar içinde oluşan kanamanın neden olduğu inme türüdür.

(TIA) Geçici İskemik Atak: Beyindeki kan akımının geçici ve kısa süreli olarak kesilmesi sonucu oluşur. Gelecek bir inmenin habercisi olabildiği gibi, kalpte darlık veya pıhtı olan bir damarı da işaret edebilir. Oluşan bulguların en geç 24 saat içinde geçtiği bir durumdur.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre; geçici iskemik atak yaşayan her 3 kişiden birinde 1 yıl içinde yeni bir iskemik inme oluşmaktadır.

İnmenin belirtileri nelerdir?

Gelip geçici görme bozuklukları, tek tarafta ani görememe veya görme alanının bir kısmını görememe, konuşmada bozukluk; ani gelişen konuşamama, anlamsız konuşma veya sarhoşvari konuşmalar, vücudun bir yarısında ani kuvvet kaybı gibi belirtiler olur, bu belirtiler birkaç dakika içinde geçse bile önem taşır. Biz bunlara öncü belirtiler, geçici ataklar diyoruz. Eğer bunlarda önlem alınırsa kalıcı olmaktan kurtulup tedavi edilebilir. 

Önlemek için neler yapılabilir? 

Çok erken dönemde (ilk 3 saat) damar açıcı ilaç dışında geçici bulguları olan hastaların hızlı değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi önem taşır. İlk 3 saatte damar açıcı ilaç (tromboliz) hayat kurtarıcı olabiliyor.

Önerilen Yazı
Acnelyse Krem Nedir? (Neye Yarar?)

İnmeye Neden Olan Risk Faktörleri

  • Yüksek kan basıncı / Hipertansiyon
  • Yüksek kolesterol
  • Diyabet
  • Kilo fazlalığı
  • Sigara kullanımı

İnmeyi Nasıl Fark Edebiliriz?

YÜZ: Yüzde tek taraflı kayma varsa; kas gücünde kayıp var mı diye anlamak için kişiye gülümser gibi yapmasını söyleyin.

KOL: Sağ veya sol kolda- bacakta güçsüzlük ve hareketsizlik varsa, iki kolunu birden kaldırmasını isteyin.

KONUŞMA: Konuşması farklılaştıysa, anlaşılamıyorsa söylediğiniz bir cümleyi tekrar ettirin.

Bunlardan herhangi birini yapamıyorsa, bu durum kişinin inme geçirdiğine işaret edebilir.

İnmeden korunmak için bunları mutlaka yapın: 

  • Bol bol su için. Günde 3 – 3,5 litre su içmek – özellikle 45 yaşından sonra- inme riskini azaltan basit bir önlem.
  • Yüksek tansiyon, diyabet hastasıysanız veya yüksek kolesterole sahipseniz kişisel risk faktörlerini bilerek kontrol altına alın.
  • Eğer damarsal bir hastalığınız varsa mutlaka her sene check – up yaptırın.
  • Düzenli egzersiz de dolaşımı hızlandırarak inme riskini azaltıyor.
  • Tansiyonunuz düşük tutmak için sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olun.
  • Özellikle kalpte ritim bozukluğu olan hastalar, inme gelişim riskleri çok yüksek olduğundan ömür boyu kan sulandırıcı ilaç tedavilerine uymalıdır.

INSTAGRAM : click

Yazar Hakkında

https://fosforludusunceler.com/

Yorum Yap

Yorumlar (2)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir