Karbonatın Cilde Yararları

Karbonatın Cilde Yararları

0

Karbonatın Cilde Faydaları. Karbonat karbondioksit, su ve sodyum bikarbonatın bileşiminden oluşmuş alkali bir tuzdur. Halk arasında daha çok “soda” olarak bilinir. Karbonat yaşamımızda mutfakta kek, pudra yapımından, temizliğe kadar her alanda kullanılmaktadır.

Karbonatın Cilde Yararları
Karbonatın Cilde Yararları

Cilt bakımında kullanılmak istendiğinde tek başına su ile karıştırılarak yahut lavanta, tarçın, kekik gibi yağlar, limon suyu, tuz, nişasta, sirke gibi başka ürünlerle karıştırılarak kullanılabilmektedir. Karbonat fiyatının ucuz olması ve hayatımızda her alanda çok kullanılmasından kaynaklı olarak kolay ulaşılabilen bir üründür. Cilt için iyi bir temizleyici, dinlendirici, arındırıcı gibi özellikleri bulunmaktadır.

Karbonatı nerelerden satın alabilirsiniz?

Karbonatı marketlerden, aktarlardan ve eczanelerden kolaylıkla bulabilirsiniz. Kullanım alanı çok geniş olduğundan ve ucuz fiyatlı bir ürün olmasından kaynaklı olarak aktarlardan büyük paketler halinde almak sizin için daha avantajlı olabilmektedir.

Karbonatı cilde nasıl uygulanmalıdır?

Antitoksik ve temizleyici özellikli bir ürün olan karbonat bir çok alanda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bu alanlar;

  • Şampuan
  • Kaşıntı pomadı
  • Kötü kokulara karşı deodorant olarak
  • El ve ayak bakımında
  • Yüz peelingi
  • Arındırıcı vücut maskesi
  • Yıpranmış ve kirlenmiş cilde arındırıcı maske
  • Vücut kremi
  • Ağrı ve tahriş durumlarında vücuda rahatlatıcı
  • Tıraş losyonu gibi çok çeşitli alanlarda cildi korumaya ve temiz tutmaya yardımcı olmaktadır.

El ve ayak banyosu

Ayaklar ve eller gün içinde yoğun tempodan kaynaklı olarak çok yoruluyor ve yıpranıyor. Kimi kişilerde bu durum kuruyup çatlama hatta nasırlaşma şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Günün yorgunluğunu alarak dinlendirmek ve bakım yapabilmek için gün sonunda biraz vakit ayırmak gerekmektedir.
Ayaklarınızı içine sokabileceğiniz kadar büyük bir kabın içerisine su doldurunuz. 4 bardak suya bir bardak karbonat ölçüsünü ayarlayarak suyunuza göre karbonat ekleyiniz ve karıştırınız. Hazırladığınız bu karbonatlı suda ayaklarınızı 15-30 dakika kadar dinlendiriniz. Uygulamayı yaparken bir yandan ayaklarınıza hafif şekilde masaj da yapabilirsiniz. Bu uygulama ile ayaklarınızda oluşan nasırlar yumuşayacak ve ayaklarınız gevşeyerek rahatlayacaktır. Aynı karışımı elleriniz için hazırlayarak da uygulayabilirsiniz

Karbonatın Deodorant Etkisi

Vücudumuzun gün içinde kötü kokmasını istemiyor ve sağlıklı bir şekilde korunmak, cilde zararlı maddeler içeren ürünlerden olabildiğince uzak durabilmek istiyorsak işte bir alternatif: Banyodan çıktıktan sonra vücudumuzun ıslaklığını giderip nemliyken koltuk altlarımıza avucumuza aldığımız bir parça karbonatı sürebiliriz.

Karbonatlı yüz peelingi ve arındırıcı vücut maskesi

Yüz peelingi olarak kullanacağınız karışımı bir cam kaba 3 çay bardağı su ve 1 çay bardağı karbonat koyup karıştırarak elde edebilirsiniz. Karışım yoğun bir kıvam alınca parmak uçlarınızla cildinize bastırmadan, dairesel hareketler çizerek uygulayınız. Bu işlemi birkaç dakika kadar sürdürünüz ve cildinizden ılık su ile durulayınız. Bu maskeyi ile özellikle siyah noktaların yoğun olduğu burun, alın ya da çene gibi bölgelerde dairesel hareketler uygulayarak biraz daha uzun tutabilirsiniz. Cildiniz hem yağdan ve makyaj artıklarından temizlenecek hem de kir yüzünden dolan tıkanan gözenekleriniz açılacaktır.
Maskeyi, yüz peelingi olarak verilen ölçeklere uygun miktarda artırarak vücudunuz için kullanıma da hazırlayabilirsiniz.  Duş öncesi uygulanacak bu vücut maskesi ile cildiniz rahatlayacaktır. Yumuşak bir yapısı olmasından kaynaklı her gün rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Kaşıntı ve böcek ısırıkları için merhem

Cam bir kâse içerisinde 3 yemek kaşığı karbonatı bir yemek kaşığı suyla iyice karıştırınız. Karışımı krem haline geldikten sonra kaşıntının ya da yanmanın olduğu kızarıklık olan bölgeye parmak uçlarınızla bastırmadan uygulayınız. Eczanelerde rahatça bulanabilecek sağlıklı bir ürün olan saf su ile karışımı hazırlarsanız daha etkili olacaktır.
Böylece özellikle yaz aylarında kendini gösteren evlerimizde bile rahat vermeyen sivrisinek ve sinek ısırıkları sorun olmaktan çıkar. Karbonatlı merhemin hazırlanışı ve uygulanışı oldukça pratiktir.

Saçlar için karbonat uygulaması

Saçlarımıza şekil vermek için kullandığımız pek çok kozmetik ürün, saç tellerinin incelip kırılmasına, matlaşmasına, saç derisinin kurumasına, kurumaya bağlı tahriş ve hatta kepeğe neden olabiliyor.
Saçlarımızı, her zaman kullandığımız şampuanımıza, (şişesine ekleyeceğimiz) yarım avuç kadar karbonat karıştırıp yıkadığımızda daha parlak, yumuşak bir görünüm sağlayabilir, saçlı deriyi daha sağlıklı bir nem dengesine kavuşturabiliriz.

Rahatlatıcı Bir Banyo için Karbonat

Karbonatı sadece su ile birleştirerek ya da esans yağlar ile karıştırarak kullanabilmek mümkündür. Birkaç güzel kokulu bitkisel yağdan tercih ettiğinizi seçerek banyo suyunuza damlatınız. İçine bir fincan karbonatı ekleyiniz ve karışmasını sağlayınız. Bu suyun içinde cildinizi dinlenmeye bırakınız. Cildiniz yumuşayarak dinlenecek ve hoş kokulu bir banyo yapmış olacaksınız.

Önerilen Yazı
Cilt Sıkılaştırıcı Bitkisel Yağlar

Evde hazırlanan bitkisel ve tamamen doğal olan tüm ürün karışımları dahi vücudumuzda alerjik reaksiyonlara sebep olabilirler. Bu nedenle bu tür tüm tarifleri cildinizde uygulamadan önce mutlaka elimizin ya da boynumuzun bir yerinde küçük bir miktar sürerek deneyiniz. Eğer herhangi bir kızarıklık, yanma ya da kaşıntı oluşursa bu durumda cildinizden hemen temizleyiniz ve uygulamayınız.

Karbonatın Cilde Faydaları
Fotoğraf: cottonbro adlı kişinin Pexels’daki fotoğrafı

INSTAGRAM CLİCK

Yazar Hakkında

Yorum Yap