İçindekiler
- 1 Beyin Ölümü ile Bitkisel Hayat Karıştırılıyor!
- 2 Organ nakli ve organ bağışı nedir?
- 3 Organ Bekleyenlerde Bağışçı Olmalıdır
- 4 Ne zaman Organlarımı Bağışlayabilirim?
- 5 Organ Bağışı için Nereye Başvurmalıyım?
- 6 Organ Bağışı için Yaş Sınırı Nedir?
- 7 Öldükten sonra kullanılmak üzere bağışlanan organlarım satılabilir mi?
Organ Bağışı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Yaşamak için ihtiyacımız olan birine bir hayat vermenin ne kadar değerli olduğu şüphesiz hepimiz biliyoruz. Hele de yaşamak için organ bağışına ihtiyaç duyan insanlar varken. Türkiye’de her yıl 03-09 Kasım tarihlerinde bir ‘’Organ Bağışı’’ kampanyası düzenleniyor. Kişilerin organ bağışı konusunda duyarlılığının ve farkındalığın artması hedefleniyor.
Türkiye’de sorunsuz nakil edilen başlıca organlar, Böbrek, Akciğer, Karaciğer, Kalp, Pankreas ve Gözün kornea tabakası, kas ve kemik iliği ve kalp kapağı gibi dokularda ülkemizde başarılı bir şekilde nakledilebiliyor. Organ bağışıyla birçok kişiye hayat vermek mümkün.
Beyin Ölümü ile Bitkisel Hayat Karıştırılıyor!
Beyin ölümü’nün pek bilinmemesinin sebeplerinden bir tanesinde organ bağışının yetersiz olmasıdır. Beyin ölümü ile bitkisel hayat arasında fark vardır ve bu insanlar tarafından karıştırılabiliyor. Eğer bir hastaya Beyin ölümü tanısı konulmuşsa hayata dönme şansları olmayan kişilerdir. Beyin ölümü gerçekleştiği için tıbben kişi ölü kabul ediliyor. Beyin ölümü gerçekleşen hastalar Yoğum Bakım ünitesinde tüm tıbbi destek sağlanır ama 24-36 saat sonra tüm organlar fonksiyonlarını kaybediyor. Bu süreç gerçekleşirse eğer beyin ölümü gerçekleşen kişiler donör ve kadavra olarak adlandırabiliyor. Bitkisel hayat ise solunumu devam eden hastalara denir, ve bu hastalar yıllarca yaşamaya devam edebilir bazı durumlar neticesinde iyileşerek normale dönebiliyorlar.
Organ nakli ve organ bağışı nedir?
Organ Bağışı, bir kişinin yaşamı sona erdikten sonra organlarını ve dokularını başka hastaların tedavisi için kullanılmasına olanak sağlamaktır. Organ nakli donör tarafından verilen sağlam organ parçası ya da tamamının alıcının hasarlı veya çalışmayan organ yerine nakil edilmesine denir. Organ bağışı yaşam öncesi ve sonrası yapılabilir.
Organ Bekleyenlerde Bağışçı Olmalıdır
Türkiye’de Organ bekleyenlerin ve ailelerinin eğer organ nakli bekleyen sırasındaysa organ bağışında bulunmadıkları belirlenmiştir. Organ nakli için bekleyenler de bir hayat için el uzatabilir ve organ bağışında bulunabilir.
Ne zaman Organlarımı Bağışlayabilirim?
Kendi iradenizle organlarınızı istediğiniz zaman bağışlayabilirsiniz. Kişi hayattayken bu konuda bir bayanı yok ise yakınları tarafından organlarının bağışlanıp bağışlanmayacağı kararını verebilirler. Kişiler hayattayken kendi istekleri sonucunda böbreğinin ya da karaciğerinin bir kısmını bağışlayabilir.
Organ Bağışı için Nereye Başvurmalıyım?
Canlı bir vericiyseniz organ bağışı için alıcı hasta ile organ nakil merkezlerine başvurabilirsiniz. Öldükten sonra organlarınızı bağışlamayı düşünüyorsanız eğer Türkiye Organ Nakli Vakfı’na ya da hastanelerin organ bağış ünitelerine başvurabilir 2 tanık huzurunda bunu istediğinizi belirterek imzalayacağınız organ bağış formu ile birlikte size bir bağış kartı verilir. Bu kartı dilediğiniz zaman iptal ettirebilirsiniz.
Organ Bağışı için Yaş Sınırı Nedir?
Hayatta olan birinden organ alınacaksa yaş sınırı 18’dir. 18 yaş altındaki kişiler organ bağışı yapamaz. Fakat, kadavralarda organ bağışı yaş sınırı yoktur. Ölen bir bebeğin ya da yeni doğan bir bebeğin organları nakledilecek kişiye uygunsa organ bağışı gerçekleşebilir.
Öldükten sonra kullanılmak üzere bağışlanan organlarım satılabilir mi?
Bu mümkün değildir. 2238 Sayılı organ nakil yasasına göre organ satışı yasaktır ve cezai müeyyide gerektirir. Bu konuda Sağlık Bakanlığı Organ Nakil Ulusal Koordinasyon Sitemi sayesinde çok kontrollü ve düzenli çalışmaktadır. Ticari bir döngüye girmesi imkansızdır.