İçindekiler
Reflü Nedir? (Reflü Belirtileri) Reflü mide içeriğinin zaman zaman yemek borusuna kaçması ve hatta nadir olan zamanlarda da ağza kadar gelerek acı su gibi hissedilmesi halidir. Zaman zaman insanlarda hastalık olmayan reflü hali hissedilebilir ama bunun daha ileri tablolarına mide reflüsü diyoruz. Reflü belirtileri sık sık ülser ile karıştırılsa da farklı hastalıklardır.
Reflüsü olan bireylerde öksürük olabilir gece öksürüklü uyanma problemi, uyandıklarında yastıklarında ıslaklık, göğüs kemiğinin arkasında ağrı hissedilebilir.
Reflü belirtileri
-Uzanırken,
-Ağır bir öğünden sonra,
-Yağlı ya da baharatlı gıdalar tüketildikten sonra artış gösterebilir.
Reflü, günün her saati oluşabilse de çoğu zaman belirtileri gece ortaya çıkabilir. Şikayetlerin geceleri artış görmesinin asıl nedeni yatar pozisyondayken mide asitlerinin çok daha kolay bir şekilde göğüs kafesine yükselmesinden kaynaklanır.
Göğüste yanma: Mide asidinden kaynaklı reflünün en yaygın belirtisidir. Eğer alt özofagus kasları düzgün çalışmıyorsa mide asidinin yükselmesine ve yemek borusuna ulaşmasına engel olamaz.
Ekşime: Yemek borusundan da yukarı çıkan mide asidi gırtlak ya da ağza ulaşırsa ağızda acı veya ekşi bir tat oluşturur.
Öğürme: Mideden gelen asidin sebep olduğu bir öğürmedir, zaman kusmaya da neden olabilir.. Bu durumun 18 aylık ve daha küçük bebeklerde de, genelde reflü belirtisi görülmesinden dolayı, son derece normal ve zararsızdır.
Hazımsızlık: Ağrıya neden olan hazımsızlık şişkinlik yanma geğirti gibi durumlara da neden olabilir.
Reflü’nün Kanserle İlişkisi Var mı?
Reflü hastalığının uzun sürede kanserlerle ilişkisi vardır yalnız bu ilişki zannedildiği kadar yüksek değildir. Özellikle mide mukozasının yemek borusunda ilerlediği baret hastalığında ki bu özel bir durumdur uzun süreli kronik reflü hali varsa yemek borusunun altı mide borusunun üstünde bir kanser gelişme ihtimali vardır. Buna ilave olarak soluk borusu kanserlerine neden olabilir. Bu manada reflü sadece gündelik ağrı gündelik sıkıntı noktasından uzun vadede insanların başına sıkıntılı yol açan bir problemdir.
Reflü Astım İlişkisi Var mıdır?
Ağza ekşi acı su gelmesinden daha önemlisi bir asidik buharının yükselmesidir. Reflü mide asidinin yemek borusunda buhar olarak yükselmesi halidir. O buhar zaman zaman ses tellerini zaman zaman akciğeri zedeleyebilir ve bunun yanı sıra o buharın kendisi bir astım atağını tetikleyebilir. Hastalığın gerçekle problemi reflü iken astım kliniklerinde ses problemi olan bireyler olarak Kulak Burun Boğaz polikliniklerinde dolaşabilirler. Özellikle profesyonel olarak sesini kullanan kişilerde ses kısıklığı, öksürük ve astımatik ataklar varsa akıllarında bu problemin reflü olabileceği gelmeli.
Reflü Nedir? (Reflü Belirtileri)
Fotoğraflar: Pavel Danilyuk adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı
INSTAGRAM CLİCK