Uyku Problemi nedir? Tedavisi Mümkün mü?

Uyku Problemi nedir? Tedavisi Mümkün mü?

2

Uyku Problemi Nedir?

Uyku Problemi nedir? Tedavisi Mümkün mü? Uyku problemi nedir  sorusundan önce uyku nedir onu öğrenmeliyiz. Uyku: sadece geceyle sınırlı değildir, günün herhangi bir saatinde sonuç ya da sebep olarak belki fazla üzerinde düşünmediğimiz bir yaşantı biçimidir. Uyku, gün içinde edinilen bilgilerin ayıklanıp depolandığı, dış uyaranlara açık ve bireyin gelişimi ile ilgili işlevsel bir süreç olarak tanımlanabilir.

Uyku sorununun birçok sebebi olabiliyor. Uykudan uyandığınızda kendinizi yorgun hissediyorsanız, uykunuzdan verim alamıyorsanız veya uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız uyku problemi yaşıyorsunuz demektir. Peki nedir bu uyku problemleri?

Uyku Problemi nedir? Tedavisi Mümkün mü?
Uyku Problemi nedir? Tedavisi Mümkün mü?

Rahat ve sağlıklı uyumanıza engel olan bir gerilim ve kaygı ortamı varsa ve bir süredir bu yüzden kötü uyuyorsanız, bu gece de aynı şekilde uykunuzun normal olmayacağını düşünebilirsiniz. uyumak için daha fazla çaba sarf etmeye başlayabilirsiniz. Bu ise uykunuzun sürekli bölünmesine neden olacaktır.

Uyum bozukluğuna bağlı olan uykusuzluk bir kaç gün süren bir uyku problemidir. Uykuya dalma konusunda problemler yaşanmaktadır. Heyecan ve stres bunun en önemli nedenidir.  Bir toplantı heyecanı, ya da Okul ve sınav stresleri uyum bozukluğuna bağlı uykusuzluğu etkiler.

Uykuda solunum durması diğer adı ile uyku-apne sendromudur. en sık belirtisi Horlamadır. Daha çok kilolu kişilerde görülen horlama, alkol alımı veya yorgunluk durumlarında da görülür. On saniye ve bir dakika arası devam eden solunum bozukluğu, hafıza, öğrenme, ve algılama fonksiyonlarında problemler ortaya çıkarabilir.

Uykuda hareket bozuklukları konusunda  en çok dikkat çeken huzursuz bacak sendromudur. tam uykuya dalacağımız sırada,uykunun başında, veya uykunun herhangi bir bölümünde ani bacak ve kol atması sonucunda uykudan uyanma problemidir. Tekrar uykuya dalınsa bile bir süre sonra yine aynı sorun ile karşılaşır. Sürekli bu döngü içinde devam eden kişi rahat bir uyku uyuyamaz.  Sabahları tam dinlenememiş olarak kalkar.

Tedavisi Süreci Nasıl İlerler?

Tedavi sürecinde İlk olarak profesyonel bir yardım almamız lazım, kendi başına tedavi edilen bir problem değildir. Uykusuzluk çoğunlukla gün içi gerilim, sınav stresi, geçim zorluğu, eş ile geçimsizlik, aile içi gerilimler, kaygı bozukluğu gibi psikolojik etkiler ile ilişkilidir. Ancak bazen kişide bulunan kalp hastalığı, akciğer hastalığı, tiroid hastalıkları gibi başka hastalıkların varlığında doğrudan doğruya hastalığa veya kullanılan ilaçlara bağlı uykusuzluk görülebilir. Vardiyalı çalışma da sık görülen uyku bozukluğu nedenlerinden biridir. Bu nedenlerin belirlenmesi ve tedavinin uykusuzluğun sebebine göre bir uyku uzmanı tarafından planlanması daha doğrudur.

Önerilen Yazı
Hindistan Cevizi Suyunun Faydaları

Uyku problemlerimizi doğal yollarla nasıl çözebiliriz?

Herhangi bir sağlık sorununuzdan kaynaklanan bir uyku probleminiz yok ise aşağıdaki yöntemler işinize yarayabilir. Uzun süren bir uyku probleminiz var ise ve sağlık sorunundan kaynaklanıyor ise bir  uzmana danışmanız gerekiyor. Peki nedir bu yöntemler?

Uykunun sağlık için bir alışkanlığa dönüşmesini istiyorsanız bu hususta uyku saati kavramına dikkat etmelisiniz. Yani, her gün aynı saatlerde yatağa girerek ve hafta sonlarında uykuyu çok uzun tutmayarak kaliteli bir uyku düzenine kavuşabilirsiniz. En verimli uyku süresi uzmanlar tarafından ortalama 7 saat olarak belirtiliyor. Fakat bu sürenin bünyeden bünyeye değişebileceğini unutmamalısınız.

Uykusuzluk enerji miktarını düşürdüğü için günlük hayattaki aktivitelerinizi kısıtlamış olması muhtemel. Fakat uyku kalitesi ile doğrudan bağlantılı olan serotonin hormonunun vücudunuzda yeterli düzeyde salgılanabilmesi için düzenli olarak spor yapmanız şart.

Uyku problemlerinizi çözebilmek için yatak odası tek adresiniz olmalı. Yatak odası dışında başka bir alanda uyumamaya özen göstermelisiniz. Eğer yatak odası dışında bir alanda yatmayı alışkanlığa dönüştürürseniz vücut, uyku ve yatak arasında bağ kurmakta zorlanabilir. Tüm bunların yanı sıra yatak odanızda kullandığınız çarşafların ve yastık kılıflarının temizliği de uykuya dalmanızı kolaylaştıran faktörler arasında yer alıyor.

Verimli bir uyku için yatmadan birkaç saat öncesinde akşam yemeğinizi yemiş olmanız çok önemli. Akşam yemeğini erken saatlere çekmek ve yemek miktarınıza dikkat etmek uyku problemlerini çözmede büyük rol oynuyor. Uzmanlara göre; uyku saatinden 3 saat öncesinde, meyveler de dahil olmak üzere şekerle ilişkinin kesilmesi gerekiyor. Fakat akşam yemeğinin tamamen atlanması da “Uykusuzluk neden olur?” sorusunun cevaplarından biri çünkü aç karnına uyumak mide yanmasına neden olabiliyor. Midede meydana gelen bu yanmalar uyku kalitesini büyük ölçüde düşürüyor. Bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için akşam yemeğini küçük porsiyonlar halinde tüketebilirsiniz.

INSTAGRAM CLİCK

Yazar Hakkında

https://fosforludusunceler.com/

Yorum Yap

Yorumlar (2)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir