İçindekiler
Otizm Nedir?
Otizm Nedir? Otizm Belirtileri Nelerdir? Otizm (spektrum bozukluğu) genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edilir. Bazıları çoklu gen etkileşimleri nedeniyle bu rahatsızlığın oluştuğuna inanırken, mutasyon sonucu ortaya çıktığını düşünen birçok kişi de vardır.
Otizm Belirtileri Nelerdir?
Otizm belirtilerinden bir kaçı şunlardır:
- İnsanlar ile iletişim yerine cansız varlıklar ile ilgilenirler.
- Konuşmada gecikme vardır.
- Topluluk içinde yaşıtları ile diyalog kurmazlar, oyunlara katılmazlar, kendilerini izole ederler.
- Aşırı hareketli veya hareketsiz olabilirler.
- Göz teması ya yoktur ya da kısıtlıdır.
- Komutları anlamazlar.
- Sürekli aynı kelimeleri tekrar ederler.
Otizm Alt Tipleri Nelerdir?
Otizm’de Asperger Sendromu:
Bu sendromda tipik olarak Otistik çocuklarda görülen sosyal ilişki ve iletişim sorunlarının yanı sıra dar ilgi alanı görülür. (örn. Hangi tarihin hangi güne geldiğini hesaplamak, uzun bir metni ezberlemek gibi.) Aşırı bilgiçlik ve el becerilerinde özel sorunlar çok tipiktir. Bu çocuklar normal veya üstün zekaya sahiptirler.
Otizm’de Rett Sendromu:
Rett sendromu yalnız kızlarda görülür. En önemli belirtisi normal bir doğum ve ilk beş ay normal gelişimi takiben bebeğin başının büyümesinin giderek durması ve kafa çapında görülen küçülmedir. İlk bir yıl içinde sosyal iletişimleri bozulur, daha ileri yaşlarda ise eğer yürümeye başladılar ise yürümeleri de bozulur.
Otizm’de Atipik Otizm:
Karşılıklı toplumsal etkileşimlerde ağır veya yaygın gelişimsel bozukluk olmasının yanı sıra sözel veya sözel olmayan iletişim becerilerinin gelişmesinde bir bozukluk olmasına ya da basmakalıp davranış, ilgiler ve etkinlikler bulunmasına karşın özgün bir gelişimsel bozukluk, Şizofreni, Şizotipal Kişilik Bozukluğu ya da çekingen kişilik bozukluğu için tanı ölçütleri karşılanmıyorsa bu kategori kullanılmalıdır.
Çocukluğun Dezintegratif Bozukluğu:
Doğumdan sonra en az iki yıl normal gelişim söz konusudur. Sıklıkla 3-4 yaşları arası ortaya çıkar. Bu tanıyı koyabilmek için belirtilerin 10 yaşından önce gelişmiş olması gerekir. İlk olarak huzursuzluk,kaygı ve daha önce kazanılmış olan hızla yitirilmesi belirginleşir.
Otizm Testi Nedir? Test Çeşitleri Nelerdir?
Otizm testi Otizm tanısının netleştirilmesi için kullanılan testler olarak bilinir. Testler amacına göre farklılık gösterebilir. Bu testlerden bazıları şunlardır :
– ABC sorun davranış ölçümlendirme testi
– AGTE davranış ölçümlendirme testi
– M-CHAT tarama testi
– CARS çocukluk çağı otizm derecelendirme ölçeğidir
Bu testler otizmin belirtileri yanı sıra otizmli hastanın karakteristik özelliklerine göre hazırlanır. İlk süreçte ebeveynler tarafından doldurulan testlerin sonucunun değerlendirilmesi için uzman görüşü şarttır.
Yeni INSTAGRAM adresimiz instagram.com/fosforluhanm !
Yorumlar (2)