Disleksi Nedir? Çoğunlukla çocuklarda görülen zekâsı normal hatta üstün zekâlı olan kişilerin, yazma ve dil becerilerinde problem yaşamasına sebep olan özel öğrenme bozukluğudur.
Genellikle okuma bozukluğu şeklinde gözlemlenen disleksi, dikkat ve hafızayı da etkilemektedir. Bu bireylerin aslında öğrenme kapasiteleri olmasına rağmen kendilerine uygun öğrenme yolunu bulamadıkları için okuma-yazma heceleme ve matematikle alakalı sorunları olmaya başlar. Bu sebepten dolayı özel bir eğitime ihtiyaç duyarlar.
Disleksi Belirtileri Nelerdir?
Disleksi hastalığı doğumsal olabileceği gibi doğum sonrası travmatik olarak da ortaya çıkabilir. Kişi doğuştan bu hastalığa sahip olsa da hastalığın belirtilerinin anlaşılması ilkokul dönemlerine denk gelir. Çünkü ilkokul çağında okuma yazmayı öğrenmeye başlayan çocuk akranlarına göre daha yavaş okur, yazar ve okumalarında hece atlamaları görülür. Birbirine benzeyen harflerin yazımında güçlük çeker ve çoğunlukla bunları karıştırır. Disleksinin genel olarak belirtileri de şunlardır:
- Okumayı öğrenirken zorluk yaşama
- Okuma hızının beklenenin altında olması
- Yazarken harf atlama
- Bozuk yazma
- Okurken harf atlama
- Okurken kelimeleri değiştirerek okuma
- Okumakta zorlanma
- Yazarken zorlanma
- Harfleri birbirine karıştırma (b,d,p gibi)
- Rakamları ters yazma (3-6-9… gibi)
- “6-9″,”3-8″,7-4″ gibi rakamları birbirinden ayırt etmede zorluk yaşama
- Okuduğunu anlama ve anlatmada zorlanma
- Sıralı ezber gerektiren konuları ezberlemekte güçlük çekme.(Ayların sırası, haftanın günlerini sıralama)
- Çarpım tablosunu ezberlerken veya ritmik sayarken zorlanma
- Renkleri karıştırma
- Sağı solu ayırt etmekte zorlanma
- Kendini, bir konu hakkında fikrini iyi ifade etmekte zorlanma
- Toplama ve çıkarma işaretini karıştırma
- Ayakkabılarını bağlama gibi motor becerilerde zorlanma
- Okula gitmek istememe
- Yazarken sıra, satır atlama
- İmla kurallarını uygun yazmakta zorlanma
- Noktalı ve noktasız harfleri yazarken ve okurken birbirine karıştırma
Hastalığın teşhisi için en etkili yöntem sınıf öğretmeninin öğrencilerini iyi tanımasından geçiyor diyebiliriz. Hastalığın birden çok belirtisi olduğu için teşhisi koymak zordur. Eğer çocuğun duyularında herhangi bir görünür problem bulunmuyor ise disleksi değerlendirmesi yapılabilir. Okullardaki psikolojik danışmanların yapacağı birkaç disleksi testi ile çocuğun zayıf yönleri tespit edilebilir. Eğer aile bireylerinde de disleksi hastalığı varsa, disleksi şüphesi kuvvetlenmektedir. Tüm bu sonuçların bir uzman tarafından değerlendirilmesi ile hastalığın kesin teşhisi koyulabilir.
Disleksi hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir?
Diğer birçok hastalıktan farklı olarak disleksi tedavisi herhangi bir ilaç veya cerrahi işlem ile mümkün değildir. Hastalığın belirtilerinin anlaşılmaya başlanması ilkokul dönemlerine denk geldiğinden, teşhis yapılır yapılmaz çocuk özel eğitime tabi tutulmalıdır.
Diğer hastalıklardan farklı olarak disleksinin tedavisi herhangi bir ilaç veya cerrahi işlemle mümkün değildir. Dikkatli olunduğu takdirde ilkokul çağlarında belirtilerini gösteren hastalık fark edildiği andan itibaren çocuk için özel bir eğitim sağlanmalıdır. Hastalığın zekâ geriliğiyle alakası olmadığından, özel eğitimi aldığında yaşıtlarıyla aynı eğitim seviyesine ulaşmış olacak. Yaşıtlarından farklı karaktere sahip olan bu çocuklar aynı zamanda bir terapiste ihtiyaç duyabilirler.
Eğitim ortamı birden fazla duyusuna hitap edecek şekilde düzenlenmeli ki birey zayıf olan duyusunun eksikliğini tamamlayabilsin. Disleksi hastası çocuğa ödevlerinde, araştırmalarında daha fazla süre tanınması not alması ve okumasında gerekli sürenin tanınması gereklidir. Okulda aldığı bilgilerin daha öğretici ve kalıcı olması için evde de aynı çabayı göstermek, gerekli ders notlarının temin edilmesi, günümüz çağında internet bilgisayarla desteklenmesi önemlidir. Öğretilenler de ne kadar gelişme kaydedebildiğini anlamak için birkaç duyuya hitap eden testler yapılabilir. Burada ki tek çabamız bu bireyleri eğitimle topluma kazandırabilmektir.
Yeni INSTAGRAM adresimiz instagram.com/fosforluhanm !
Yorumlar (2)