İçindekiler
- 1 Kil Maskesi Nedir?
- 2 Kil Maskesi Neden Yapılır?
- 3 Kil Maskesi Nasıl Yapılır?
- 4 Karıştırmadan önce…
- 5 Kil Maskesi Kullanımı
- 6 Kil Maskesinin Faydaları
- 7 Siyah Noktalar İçin Kil Maskesi
- 8 Sivilceler İçin Kil Maskesi
- 9 Canlılık Verici Kil Maskesi
- 10 Yağlı Ciltler İçin Kil Maskesi
- 11 Kolay Kil Maskesi Tarifi
Kil Maskesinin Etkileri. Ciltlerine bakım yapmaktan hoşlanan ve bunu asla ihmal etmeyen kişilerin tercih ettiği birçok ürün bulunur. Özellikle de doğal ve içinde kimyasal madde barındırmayan ürünler öncelikli tercih sebebidir. Cilt için en faydalı ürünlerden olan kil de bu maddeler arasında yer almaktadır. Cilt üzerinde fazlaca olumlu etkisi olan kil, son yıllarda ünlü markalar ve kozmetik devleri tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra birçok güzellik merkezinde kil uygulaması için oldukça yüklü meblağlar konuşulmaktadır.
Kendi ev ortamında dahi hazırlayabileceğiniz kil maskelerine ciddi paralar ödememeniz için size yardımcı olacak kil maskesi tariflerini derledik. Kil ve kil maskeleri hakkında öğrenmek istediğiniz hemen her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Kil Maskesi Nedir?
Kil, doğada bulunan ve içerisinde birçok mineral barındıran bir maddedir. Mineraller bakımından zengin olan bu madde, cilt üzerinde birçok olumlu etkiye sebep olmaktadır. Bundan dolayı da kozmetik sanayinde fazlaca kullanılan bir üründür. Saf kil bulmak biraz zor olsa da güvenilir yerlerden, istediğiniz gibi bir kil temin etmeniz mümkündür. Kil maskesi de bu su ve kilin karışımında elde edilmektedir. Birçok cilt sorununu gideren, birçok sorunun da önlenmesinde büyük etkisi bulunan kil, insan cildi için bulunmaz nimetlerden bir tanesidir. Kullanım alana oldukça geniş olan ve çok amaçlı bir şekilde kullanılabilen kil, kaliteli ve saf olduğu müddetçe hiçbir şekilde cilde zarar vermemektedir.
Kil Maskesi Neden Yapılır?
Cilt için oldukça fayda sağlayan maddelerden biri olan kil ve kil maskelerinin kullanılma amacı oldukça fazladır. Yağlı, karma ya da kuru fark etmeksizin her cilt tipine uygun bir maddedir kil. Bundan dolayı da tüm cilt tipleri üzerinde gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Kullanım amaçlarına gelecek olursak, cildi temizler, sıkılaşmasında yardımcı olur ve besler. Bunun yanı sıra toksinlerin atılmasına yardımcı olur, çok amaçlı bir kullanım alanı bulunur, ucuz bir üründür ve kullanımı da oldukça kolay ve de pratiktir. Bundan dolayı kil ve kil karışımı ürünler fazlasıyla tercih edilmektedir. Ayrıca cildi gençleştirici bir etkisi olduğu ve hücreleri yenilediğinden de bahsedilmektedir.
Kil Maskesi Nasıl Yapılır?
Kil maskesi yapmak için öncelikle iyi kalitede bir kil seçmiş olmanız gerekir. Seçtiğiniz bu kilden 2 ya da 3 yemek kaşığı alın. Cam ya da seramik bir kabın içerisine kili koyun. Daha sonra düşük mineralli olmasına özen gösterdiğiniz suyu ilave edin. Kilin üzerini yaklaşık 5 milimetre kadar geçen su, maskeniz için yeterli olacaktır. Bu suyun miktarı ise yaklaşık 3 yemek kaşığına tekabül etmektedir. Suyun dinlenmiş bir şişe suyu olmasına da özen gösterin. Bir araya getirdiğiniz kili ve suyu hemen karıştırma girişiminde bulunmayın.
Karıştırmadan önce…
yarım saat ile bir saat arasında bir süre beklemesini sağlayın. Suyu ve kili hemen karıştırmak isterseniz çamur gibi yapış yapış bir maske elde edebilirsiniz. Bunun önüne geçmek için mutlaka dinlendirme işlemini uygulayın. Katı olan karışıma biraz su ekleyerek yumuşatabilir, cıvık olan karışıma ise bir miktar daha kil takviyesi yaparak tam ve doğru bir kıvam elde edebilirsiniz. Yoğurt kıvamına getirmiş olduğunuz kil maskesi, artık yüzünüze ve boynunuza sürmeniz için idealdir. Göz çevrenizden uzak tutarak, bir fırça yardımı ile ya da parmaklarınızda maskeyi iyice yüzünüze sürün. Sürmüş olduğunuz maskeyi kendi halinde kuruması için bırakın. Bu sırada gülmek, konuşmak ve benzeri davranışlardan da kaçının. Maskenin üzerinde çatlaklar oluşmasına neden olacak şeyler yapmayın. Maske tamamen kuruduğunda gül suyu ya da yine şişe suyu ile yüzünüzü iyice temizleyin. Oldukça yumuşak bir havlu ya da pamuk yardımıyla yüzünüzü kurulayın.
Kil Maskesi Kullanımı
Kil maskesi çok sık uygulamanız gereken bir maske değildir. Bundan dolayı da haftada yalnızca bir defa uygulamanız yeterli olacaktır. Üstelik aşırı kullanımlarda ortaya çıkabilecek birçok olumsuz etkiye karşı da korunmanız için kil maskesini haftada bir kez uygulamanız yeterlidir.
Formülü
2-3 yemek kaşığı kil
3 yemek kaşığı az mineralli su
Bu iki malzemeyi bir kapta buluşturun ve yarım saat, bir saat sonra iyice karıştırın. Yüzünüze uygulayıp doğal halinde kurumasını bekleyin. Ardından cildinizi bol su ve gül suyu ile temizleyin.
Kil Maskesinin Faydaları
- Cildi uyarır
- Cilt üzerindeki lekeleri giderir
- Cilt yüzeyindeki pütürleri giderir
- Kan akışını hızlandırır ve hücre yenilemesi sağlar
- Deri altındaki sivilcelerin gün yüzüne çıkmasını sağlar
- Sebum oranını düşürerek gözeneklerin açılmasını sağlar
Kil maskelerini uygulamadan önce cildinizi hazırlamak için buhar banyosu yapmanızı önermekteyiz. Buhar banyosu sayesinde kil maskeleri cildinizde daha etkili sonuçlar gösterecektir.
Siyah Noktalar İçin Kil Maskesi
1 tatlı kaşığı papatya suyu
1 çay kaşığı kil
Kil ve papatya suyunu karıştırın ve cildinize sürüp 10 dakika bekletin. Sürenin sonunda cildinizi ılık suyla yıkayıp temizleyebilirsiniz. Hassas cilt yapısına sahip kişiler 10 dakika beklemek yerine, maske kuruyunca hemen yıkamalıdır. Bu maske tarifini haftada 1 kere tekrarlayabilirsiniz.
Sivilceler İçin Kil Maskesi
30 gram gül suyu
1 dilim limon suyu
3 tatlı kaşığı kil
50 gram maden suyu
Listedeki malzemeleri karıştırın ve cildinize sürüp kuruyana kadar bekleyin. Maske cildinizde kuruduktan sonra cildinizi yıkayın ve ardından pamuğa maden suyu döküp cildinizi bununla silin. 3 günde 1 olmak üzere 3 hafta düzenli olarak kullandığınızda cildinizi ipeksi bir hal alacaktır. Hassas cilt yapısına sahip kişiler bu maske tarifini kullanmamalıdır.
Canlılık Verici Kil Maskesi
2 yemek kaşığı su
Yarım çay kaşığı nemlendirici krem
1 çay kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı mısır unu
1 tatlı kaşığı beyaz kil
Pirinçleri öğüterek un haline getirin ve diğer malzemelerle birlikte karıştırın. Hazırlamış olduğunuz karışımı cildinize sürüp kurumasını bekleyin ve kuruduktan sonra vakit kaybetmeden suyla yıkayıp temizleyin. Haftada 1 kere tekrarlayabilirsiniz.
Yağlı Ciltler İçin Kil Maskesi
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı elma suyu
1 çay kaşığı vazelin
1 tatlı kaşığı portakal suyu
1 yemek kaşığı beyaz kil
Listede yer alan malzemeleri krem kıvamına gelene kadar bir kap içinde karıştırın. Hazırlanan karışım cilde sürülerek 10 dakika bekletilir bu sürenin sonunda ılık suyla cilt yıkanır. Haftada bir kullanılırsa ciltteki yağlanma dengelenir ve sivilceler giderilir.
Kolay Kil Maskesi Tarifi
Kil (1 tatlı kaşığı)
Limon suyu (1 tatlı kaşığı)
Gül suyu (1 tatlı kaşığı)
Hazırlanışı ve uygulanışı: Malzemeleri bir kase içerisinde iyice karıştırın, hazırladığınız kil maskesini parmakların yardımıyla yüzünüze yedirin. Maske yüzünüzde kuruyana kadar bekletin ve sonra durulayın, maskesi yüzünüzde kururken fazla mimik yapmamanız gerekir, mimiklerinizi çok kullanırsanız cilt çok sert bir şekil alır. Doğal kil maskesi cildi besler, cilde canlılık ve parlaklık kazandırır bunun için haftada 1 düzenli olarak bu maskeyi uygulamak yeterlidir.
Kil Maskesinin Etkileri
Fotoğraf: Gustavo Fring adlı kişinin Pexels’daki fotoğrafı