İçindekiler
Stres Nedir?
Stres Nedir? Stres hormonunun artışıyla kişi bedensel, zihinsel ve ruhsal açıdan bir çok sıkıntıyla karşı karşıya kalmaktadır. Stres, uyum sağlanması ya da tepki verilmesi gerekli herhangi bir tehlike anında vücudun gösterdiği doğal bir reaksiyondur.Günümüzde yaşamın toplumsal ve bireysel tüm zorlukları ne yazık ki stres yaratıyor.
Neden Stres Yaşıyoruz?
Günlük hayatımız da Ev,Okul,İş gibi bir çok durumda stres altında kalabiliyoruz. Girilecek bir sınav,yapılacak bir sunum veya yeni bir yere taşınma aile içi tartışma gibi bir çok konu bizi stres altında bırakabiliyor. Yaşanan duygusal olaylar, önceden öngörülemeyen ya da belirsiz bir olay stres durumunda olmamızı sağlar. Sadece olumsuz olaylar değil bazı olumlu olaylarda yaşayacağımız heyecan da bizi strese sokabilir.
Stresin Belirtileri Nelerdir?
Günlük yaşantımız da bir çok konu bizi streslendirebilir. Bunların çoğunu anlamayabiliriz. Sürekli stres altında olduğu için bu durumu normalleştirebilir. Stresin pek çok belirtisi olabilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- Davranışsal Belirtiler:
Davranışsal belirtiler genellikle bir işe başlayamamak, başlanılan işi devam etirememek,sürekli kavga ve tartışma içinde olmak,gece uykuya dalamamak,uykunun yarıda bölünmesi veya çok uyumak ve uyanamamak, birşey olamama kaygısı,iştahtan sorunları,sürekli işleri ertelemek başlıca belirtileridir.
- Duygusal belirtiler:
Duygusal belirtiler ise Yalnızlık hissi,depresyon durumu, mutsuz ve keyifsiz hissetmek,karamsarlık ve bunalmışlık hissi,alınganlık,öfke ve asabiyet şeklindedir.
- Bedensel belirtiler:
Kalp çarpıntısı, ağrı ve yorgunluk hissi, kaslarda gerilme, nefes alıp verişte hızlanma, gastrointestinal sorunlar (kabızlık, ishal, mide ve bağırsak rahatsızlıkları), halsizlik, göğüs ağrısı, bulantı, baş dönmesi, sık hastalanmak, bağışıklık sisteminin zayıflaması, cinsel arzunun kaybı şeklinde gözlenebilir.
- Düşünsel / Bilimsel belirtiler:
Unutkanlık, karar verme güçlüğü, sürekli endişeli hali, olayların olumsuz tarafına odaklanma, muhakeme becerilerinin zayıflaması, bellek problemleri, odaklanmada güçlük olarak gözlenebilir.
STRES İLE BAŞA ÇIKMA (STRES YÖNETİMİ)
Stres İle Nasıl Başa Çıkılır?
Stres ile başa çıkmak için öncelikle bu durumu kabul etmemiz gerekiyor. Yukarıda belirtilen durumlardan hangisini yaşadığımızı tespit etmeliyiz. Bu durumuz değiştirebilir miyiz? Değiştirebilirsek nasıl değiştirebiliriz? Öncelikle bir plan yapıp, kendimize yapılacaklar listesi çıkarmalıyız. Daha sonra harekete geçin. Mutlaka kendinizi güçlendirin. Güçlü olduğunuzda stres kaynağı sizi daha az etkileyecektir. Güçlenmek için kişisel gelişime zaman ayırın. Zamanınızı yönetin, meditasyon, spor ve nefes egzersizleri yapın. Düzenli uyuyun ve sağlıklı beslenin. Düşünce biçiminizi değiştirin ve olumlu düşünceyi benimseyin. Probleme değil, çözüme odaklanın.
Zihninizi daha rahat hale getirmek için, olası stresli durumlarda, duruma pozitif yaklaşmanızı sağlayacak tepkileri kafanızda canlandırın ve bunları planlayın. Her gece yeteri kadar uyku almak, gün boyunca odaklanmış ve sakin kalmak için kritik bir adımdır. Her gece, aşağıdaki adımları izleyerek kafanızı rahatlatın. yavaş, uzun ve sakin nefesler alıp verin. Havayı burnunuzdan çekin, ağzınızdan son derece yavaş bir şekilde boşaltın. Derin bir nefes aldıktan sonra onu içinizde 5 saniye kadar tutun ve sonra yavaş yavaş bırakın. Bu işlemi arka arkaya 5-6 kez tekrarlayın.
Yorumlar (2)