İçindekiler
Peeling nedir? Nasıl Yapılır? Zamanla cildin yüzeyinde ölü deriler meydana gelmektedir ve bu da bir takım cilt sorunları ile karşılaşılmasına sebep olmaktadır. Ciltteki ölü derilerin temizlenmesi cildin bu atıklardan temizlenmesi ve altta kalan sağlıklı cildin ortaya çıkarılması işlemine peeling denilmektedir.
Peeling Maskesi, cilt üzerindeki ölü hücreleri ve fazla yağı yok ederek cildin daha parlak ve canlı görünmesini sağlamaktadır. Cilt Yenileme özelliğine sahip peeling maskesi tarifleri sadece yüz üzerine değil, ayaklara ve ellere de uygulanabilmektedir.
Peeling yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, sivilceli bölgeye peeling yapmamanız. Yüzünüzde sivilce olan bölgeye peeling yapmanız durumunda, sivilce diğer bölgelere de yayılabilir. Diğer dikkat edilmesi gereken konu ise, eğer ki hassas bir cilte sahipseniz peeling uygulamasını 2 haftada 1 yapmanız gerekiyor. Ayrıca eğer manikür ve pedikür yapmayı düşünüyorsanız, peeling yaptıktan sonra yapmanız daha uygun olacaktır. Ayrıca göz çevresine kesinlikle peeling yapmamalısınız.
Peeling
Peeling ne kadar aralıklarla yapılmalıdır, peeling maskeleri nasıl yapılır, ne zaman yapılmalıdır, peeling nedir gibi sorulara yanıt bulduktan sonra düzenli olarak yüzünüze peeling uygulaması yaparsanız cildinizde oluşmuş hasarları en aza indirebiliriz. Özellikle de uygulayacağınız doğal peeling ile birlikte Yüzünüzdeki siyah noktalardan lekelerden kısa bir süre içerisinde kurtularak sadece bir cilde kavuşmanıza mümkün olacaktır.
Peeling Çeşitleri
Ciltteki kırışıklıklar daha çok yaşlanma belirtisi olarak algılanmaktadır ve ciltteki lekeler ile çatlaklar için daha çok lazer tedavisi ya da yüz gerdirme işlemleri önerilmektedir. Ancak cildi günlük olarak ve sistemli bir şekilde uygulanan peeling ile hem ciltteki lekeler ve çatlakların giderilmesi sağlanabilir hem de ciltte oluşmuş kırışıklıklar açılarak cildin daha pürüzsüz görünmesi sağlanabilir. Bu şekilde hem daha ekonomik bir şekilde cilt bakımı yapmış olursunuz hem de zamandan tasarruf sağlanmış olacaktır.
Genel olarak peeling çeşitleri 3 grup içerisinde değerlendirilmektedir. Bunlardan birincisi yüzeysel peelingtir.
1) Yüzeysel peeling daha çok cilt sorunu çok fazla olmayan hafif derecede cilt bakımı isteyen kişilerin uyguladığı bir yöntemdir. Bu peeling işlemi daha çok meyve asitleriyle yapılır ve birkaç kez tekrarlanması yeterli olmaktadır.
2) Diğer bir peeling çeşiti orta derecede yapılan ve derinin biraz soyulması gerekmektedir.
3) Sonuncusu ise derin peeling de ki bu da daha çok cilt hasarı fazla olan, ciltte aşırı lekelenme ve aşırı etkilenmesi olan, derin sivilce lekeleri olan kişiler üzerinde uygulanmaktadır.
Derin peeling uygulamalarında cildin soyulmasından sonra yanma ve kızarıklıklar oluşabilmektedir.
Doğal Peeling Maskeleri
Evde uygulanan peeling maskeleri ile cildinizi yenilemeniz mümkün olup cilt sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz. Cildinizi canlandırmak ciltteki ölü derileri temizlemek siyah nokta ve Sivilcelerden kurtulmak için uygulayacağınız bu doğal peeling ile kısa bir süre içerisinde taze bir cilde kavuşabilirsiniz.
Kahve Maskesi
2 çay kaşığı kahve
yarım çay kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı bal
Elinizdeki bu malzemeleri cam bitkisi içerisinde iyice karıştırarak cilde peeling yapabileceğiniz bir kıvama getirin. Daha sonra elde ettiğiniz karışımı cildinize parmak uçlarınızla uygulayın ve 5 dakika cildinizde kalmasını bekleyin. Karışımın yüzünüzde kuruduğunu hissettiğimiz den sonra ovalayarak cildinizden çıkarın ve daha sonra ılık su ile yüzünüzü iyice yıkayın. Haftada bir kere bu maskeyi uygulamanız cildinizde bir ferahlık ve canlanması yaratacak aynı zamanda ciltteki sorunların da gözle görülür bir azalma ortaya koyacaktır.
Siyah Noktalar İçin Maske
1 limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mısır unu
Elinizdeki malzemeleri iyice karıştırarak bu piknik yapabileceğiniz bir kıvama getirdikten sonra siyah nokta bulunan bölgelere uygulayın. Yaklaşık 15 dakika karışım yüzünüzde bekledikten sonra bol su ile yüzünüzü ovalayarak karışımı yüzünüzden çıkartın. Yüzünüzü iyice temizledikten sonra soğuk su ile iyice bolca yıkayın.
Duş Peelingi Tarifi
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yeteri miktarda deniz tuzu
Listedeki malzemeleri bir araya getirip karıştırın. Duş sırasında karışımı vücudunuza uygulayın ve 10 dakika bekleyin. Ardından karışımı cildinizden yıkayarak uzaklaştırın. Oldukça etkili olan bu tarifi haftada 1 kere kullanabilirsiniz.
Doğal Peeling Tarifi
Yarım çay kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı bal
3 çay kaşığı çiğ yulaf
Malzemeleri bir araya getirip 15 dakika bekleyin ve sonrasında cildinizi temizleyin. Ayda 1 kere tekrarlayabilirsiniz. Cildinizdeki ölü tabakayı uzaklaştıracaktır.
Kolay Peeling Tarifi
2 yemek kaşığı aloevera yağı
2 adet kesme şeker
Kesme şeker ve aloevera yağını ezerek bir araya getirin. Sonrasında cildinize sürüp 5 dakika bekletin ve ardından ovalayarak cildinizden temizleyin. Ayda 2’den fazla uygulamamalısınız.
El ve Ayak İçin Peeling
2 damla limon suyu
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı bal
Listedeki malzemeleri bir araya getirip karıştırın ve cildinize ince bir tabaka halinde sürün. Karışım cildinizde kuruduktan sonra ovalayarak temizleyebilirsiniz. Haftada 1 kez tekrarlanabilir.
–
Peeling Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Peeling yapmak için özellikle kış aylarında tercih etmelisiniz için faydalı olacaktır. Çünkü yaz aylarında peeling yapmak güneşin zararlı ışınları nedeniyle cilde zarar verebilmekte ve yüzün tahriş olmasını neden olmaktadır. Tabi kış aylarında da soğuk havanın olumsuz etkileri olacaktır. Ancak yaz aylarında iyilik yapmak kadar tehlikeli olmayacaktır. Bununla birlikte bahar aylarında yapılacak olan peeling işlemleri daha çok verimli olabilir. Yine dikkat edilmesi gereken nokta ise terlik yapıldıktan sonra makyaj yapılmamasıdır. Ayrıca peelingten sonra cildinizi güneş ışınlarından korunmak için özen göstermeniz gerekir.
Peeling nedir? Nasıl Yapılır?
Fotoğraf: Ketut Subiyanto adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı.