Ayva Çekirdeğinin Cilde Faydaları

Ayva Çekirdeğinin Cilde Faydaları

0

Ayva Çekirdeğinin Cilde Faydaları. Ayva, elma ve armudun yakın akrabası olan bir meyvedir ve bilimsel adı Cydonia oblonga’dır. Rengi altınımsı bir sarıdır ve armutlara çok benzer görüntüsü vardır. Genellikle Avrasya bölgesinde yetişir, Türkiye, Özbekistan, Ermenistan, Makedonya, Bulgaristan gibi ülkelerde sıklıkla tüketilir.

Ayva Çekirdeğinin Cilde Faydaları
Ayva Çekirdeğinin Cilde Faydaları

Birçok meyve gibi ayva da zengin bir içeriğe sahiptir; içerisinde A, B ve C vitaminleri, besin lifi, potasyum, bakır, selenyum, çinko, fosfor, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller bulunur. Üstelik kalorisi de çok düşüktür.
Bu faydalı meyvenin çekirdekleri ise cilt güzelliği için kullanılmaktadır, kırışıklıklar, cilt tonu eşitsizliği, güneş koruması gibi birçok problemle başa çıkarak sağlıklı bir cilde kavuşmanızı sağlar.

Ayva çekirdeğinin cilde ve yüze faydaları

Ayva meyvesinin içinde bulunan antioksidanlar, vitaminler ve mineraller cildinizi sağlıklı ve genç tutmak için son derece yararlıdır:

  1. Bu antioksidanlar serbest radikallerin cilt hücrelerine verdiği zararı önler, böylece kırışıklık, sivilce gibi sorunlarla savaşırken cildinizi güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı da korur.
  2. Ayvanın bir diğer yararı ise alerjik reaksiyonları kontrol altına alabilmesidir. Ayva çekirdeğinin jeli cilde uygulandığında atopik dermatit tedavisinde ve benzeri cilt sorunlarında rahatlama gözlenir.
  3. İçerisinde bolca bulunan C vitamini ise ciltteki iltihaplanmayı kontrol altına alır ve cildin daha sağlıklı olmasını sağlar.
  4. Ayva çekirdeğinin ekstresi ya da jeli cilde uygulandığında siyah noktaların giderilmesine yardımcı olur.
  5. Ayrıca cildinizi gererek kırışıklık oluşumunu azaltır. Kuru ciltlerin nemlendirilmesi için de iyi bir üründür.
  6. Ayva çekirdeği göz çevresindeki morluk, torba, yorgunluk, kırışıklık gibi sorunların da giderilmesini sağlar.
  7. Sivilce izlerini tedavi eder, akne oluşumunu önler, iltihabı kurutur.
  8. Ayva çekirdeğini kaynatıp elde ettiğiniz suyu günde iki kez vücuttaki çatlaklara sürmek de ciltteki çatlak görünümünü azaltır.

Ayva çekirdeği maskesi nasıl yapılır?

Ayva çekirdeği özü, yağlı, kuru, normal ve karma ciltler için kullanılan birçok cilt bakım ürününün içerisinde bulunur. Buna ek olarak ayva çekirdeği maskesini ve ürünlerini evinizde hazırlamak da son derece kolaydır.
Kuru ve normal ciltler için maskenin içerisinde biraz bitki yağı da eklenebilir, dilerseniz yağlı cilt için de ayva çekirdeği ile kremler ve kürler hazırlayabilirsiniz.

1) Yüz için ayva çekirdeği maskesi

Bir ayvanın çekirdeklerini alın ve bir kaseye koyun. Üzerine bir bardak su ekleyin ve bir saat kadar bekletin. Ardından bu karışımı kaynatın ve daha sonra süzün. Soğumasını bekleyin, jöle kıvamı alacaktır. Daha sonra bu jeli yüzünüze sürün ve 5-10 dakika kadar bekletip ılık su ile temizleyin. Yüzünüze nemlendiricinizi sürün.

2) Saçlar için ayva çekirdeği maskesi

Bir ayvanın çekirdeklerini çıkarın ve minik minik kesin. Üzerine iki bardak su ekleyip kaynatın. Daha sonra karışımın soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra saçlarınızın dibine masaj yaparak yedirin. Bir saat kadar kafanızda bekletin, daha sonra şampuan kullanmadan ılık su ile saçlarınızı durulayın.

Önerilen Yazı
Limonla Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

3) Yanıklar için maske

Bir adet ayvanın çekirdeklerini çıkarın ve üzerine yarım bardak kaynar su ekleyin. Karışımı güzelce karıştırın. Ardından soğumasını bekleyin. Tamamen soğuduğu zaman bu karışım yanığın acısını hafifletecektir ve kızarık görünümünü alacaktır. Bu karışımı buzdolabında bekleterek günde 2-3 kez kullanabilirsiniz.

4) Göz çevresi için serum

Bir bardak gül suyunun içerisine iki çorba kaşığı ayva çekirdeği ve bir çorba kaşığı ince doğranmış meyan kökü ekleyin ve bir gece gül suyunda bekletin. Ertesi gün içinden ayva çekirdeği ve meyan kökünü temiz bir kaşıkla çıkarın ve içine bir çay kaşığı rüşeym yağı (buğday tohumu yağı) ekleyin ve iyice karıştırın.
Karışımı parmak uçları ile temizlenmiş göz çevresine dairesel hareketlerle uygulayın. Göz çevresindeki kırışıklıkları giderecek, nemlendirecek ve göz torbaları ile morlukları alacaktır.

5) İbrahim Saraçoğlu ayva çekirdeği maskesi

İki çorba kaşığı ayva çekirdeği tozu ile 1-2 çorba kaşığı papatya suyunu karıştırın ve özellikle sivilce ve siyah noktalı bölgelere sürün. Sivilceleriniz kuruyacak ve siyah noktalar yok olacaktır. Bu işlemi haftada üç kez uygulayabilirsiniz.

6) Suna Dumankaya ayva çekirdeği maskesi

Bir adet ayvayı haşlayın, ardından çekirdekleri ile birlikte ezin. Üzerine biraz su ilave edip 10 saat bekletin. Daha sonra karışımı cildinize sürün ve bir gece bu maske ile uyuyun. Ertesi sabah cildinizi ılık su ile yıkatın. Haftada iki kez bu maskeyi uygulamak yeterlidir.

Ayva Çekirdeğinin Cilde Faydaları
Fotoğraf: Eva Elijas adlı kişinin Pexels’daki fotoğrafı

INSTAGRAM CLİCK

Yazar Hakkında

Yorum Yap